Luxe City Villa op een plek met nostalgie: ‘hier vlakbij stond mijn studentenhuis’
29 april '21
Ze woonden op de Utrechtse Oude Gracht, in Philadelphia en San Francisco op de 27e en 31e verdieping midden in de stad. Maar als jong gezin verruilden ze het uitzicht op de horizon en het stadse geroezemoes voor een woning met tuin in Kralingen. Nu vinden Marie-Julie en Joachim de tijd rijp om terug te keren naar de stad. Ze kochten een 3-laagse City Villa in De Maasbode, met ook genoeg ruimte voor hun kinderen Amelie (11) en Hugo (8), die tegen die tijd de trampoline wel ontgroeid zijn. We spraken met Marie-Julie en Joachim over hun toekomst in ‘M.
Liefde voor de stadse vibe
Marie-Julie en Joachim zijn samen sinds de middelbare school. Na hun studententijd woonden ze eerst een tijd in Utrecht, daarna in Amerika en nu, sinds 2012, met hun kinderen in de wijk Kralingen. Binnenkort keren ze terug naar de plek van hun studententijd; hartje Rotterdam. Hier woonde Joachim een paar jaar in een studentenhuis aan De Baan. “Onze nieuwe woning is dicht bij deze plek die voor ons echt nostalgie heeft. We hebben hier een verleden”, zegt Joachim. Want ook Marie-Julie ging er uiteindelijk studeren. Wat is voor hen die aantrekkingskracht van Rotterdam?
“Hoewel we allebei uit een dorp komen, hebben we altijd al gehouden van de stadse vibe”, zegt Marie-Julie. “Rotterdam is wel een stad waarvan we moesten leren houden. Maar eenmaal in ons hart gesloten, willen we in Rotterdam blijven.” “De mensen zijn lekker no-nonsense en divers”, vult Joachim aan. “De hoge gebouwen geven de stad een bijna Amerikaanse aanblik, de Maas die erdoorheen stroomt is prachtig én Rotterdam heeft veel culturele activiteiten en een aantrekkelijke ondernemende vibe.”
Afscheid van de trampoline
Dat culturele aanbod van de stad is één van de aspecten die lonkt. Marie-Julie: “Er is veel te beleven, je vindt theaters en musea om de hoek. Onze kids gaan straks naar de middelbare school en ik heb zo’n romantisch beeld voor me, dat ze dan lekker met vrienden bij ons thuis samenkomen om daarna iets leuks te gaan doen in de stad.” Joachim: “Voor de huidige fase is ons huis in Kralingen ideaal; met scholen, vrienden en sporten dichtbij en een trampoline in de tuin. Een paar jaar geleden hoorde ik al eens over De Maasbode, maar toen waren we nog niet toe aan de stap. Maar onze kinderen zijn straks pubers en dan kunnen we wel afscheid nemen van de tuin en de trampoline.”
Niet zo’n grote stap
Ze verruilen hun gezinshuis in Kralingen voor een City Villa op hoogte in ‘M. Maar wél met een vergelijkbare woonoppervlakte (ruim 200 m2) en 3 verdiepingen. Het grootste verschil is vooral het uitzicht – de woning ligt op de 5e t/m 7e verdieping – en een terras in plaats van een tuin. “Met pubers in huis is het belangrijk om niet met z’n allen op één verdieping te wonen”, vindt Marie-Julie. “Iedereen die daar behoefte aan heeft, moet zich terug kunnen trekken op een eigen plek in huis. Met 3 verdiepingen kan dat makkelijk. Daarnaast hebben we een terras op het zuiden, dus je kunt evengoed heerlijk buiten zitten.”
“De stap van gezinswoning met tuin naar een City House op hoogte is voor ons misschien niet zo groot als voor anderen, omdat we al ervaring hebben met wonen op (grote) hoogte. Zo woonden we ook in Philadelphia, waar Amelie is geboren, en San Francisco. Het is geweldig om de horizon te zien en de lucht geeft elk moment een andere sfeer. Wij ervaren het als een heel vrij gevoel, zoveel ruimte om je heen.” Als ze die hoogte gewend zijn, had het stel dan niet nóg hoger in het gebouw willen wonen? “Daar hebben we het wel even over gehad”, zegt Marie-Julie. “Maar hoger wonen, betekende concessies doen qua woonoppervlakte. Dat was voor ons geen optie. Bovendien heb je op de 5e ook nog ‘contact’ met de stad. Er staan hoge groene bomen voor ons huis, dat heeft ook wel iets huiselijks. Zo hebben we een beetje van beide.”
Gestapelde woonwijk
De locatie van De Maasbode (midden in de gezelligheid met alles op loopafstand, ook het Centraal Station) noemen Joachim en Marie-Julie één van de grote voordelen. Daarnaast vielen ze op het ontwerp. “Vaak zijn appartementengebouwen saai en strak, maar De Maasbode is eigenlijk één groot huis waar we met 94 huishoudens wonen. Ik ben zelf ook héél enthousiast over de omloop rond de woning, waardoor we om het gebouw kunnen lopen. Wat we ook leuk vinden, is dat het aantrekkelijk is voor gezinnen met kinderen. Het lijkt me erg leuk als er meerdere gezinnen komen te wonen. Maar vooral een diversiteit aan leuke buren; van jong en oud, met of zonder kids. Ik zie het als een gestapelde woonwijk met een mix van allerlei mensen. Daar houden we allebei van.”