“Neem je kinderen mee de stad in. Maak ze wereldwijs.”

Mireille van Iperen – Schoonman woont met haar man Xander en hun drie kinderen Amélie (14), Isabeau (10) en Guillaume (7) in Rhoon - Portland, net buiten Rotterdam. Ze pakt voor haar boodschappen liever de metro het centrum in, dan de auto naar de plaatselijke supermarkt. Uiteindelijk willen ze het liefst weer binnen de stadsgrens wonen. Mireille vertelt over de enorme aantrekkingskracht van Rotterdam op haar en haar gezin.

Drie kinderen in verschillende leeftijden, dat is vast een gezellige drukte! Kun je ons iets meer vertellen over jullie als gezin?
“Xander en ik woonden voordat we kinderen kregen in Rotterdam op de Hoogstraat in een klein appartementje. Met onze kinderwens ontstond ook de wens voor een écht huis. Een nieuwbouwwoning in de stad zou nog zeker een paar jaar op zich laten wachten, dus hebben we ons ingeschreven voor een nieuwbouwproject in Rhoon en zijn we in Rhoon – Portland gaan wonen. Inmiddels hebben we drie kinderen en gaat onze oudste dochter iedere dag met de metro naar school in het centrum van Rotterdam. Ook Isabeau heeft haar voorkeur uitgesproken voor een middelbare school in de stad. En Guillaume houdt ook van de stad, hij voelt zich er thuis. Ik werk in Rotterdam en een groot deel van ons sociale leven speelt zich daar af.”

De liefde voor het stadse leven heb je dus doorgegeven aan je kinderen.
“Ja, zo zou je dat kunnen zeggen. Ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat we ze altijd hebben meegenomen. Ze zijn gewend aan het leven in de stad en de dynamiek die daarbij hoort. Als wij een boodschap nodig hebben, willen shoppen of een hapje gaan eten, dan doen we dat daar. Terwijl er hier in de omgeving ook veel winkels en prima restaurantjes zitten, stappen we toch liever in de metro richting het centrum. Wij vinden het allemaal heerlijk om de stad in te gaan.”

Wat maakt dan dat je liever de stad in gaat dan dat je in je eigen dorp blijft?
“Het is de magie! Juist door alle drukte, de prikkels, de diversiteit van mensen, restaurants en gebouwen. Dat maakt dat het tintelt! Er gebeuren dingen. Juist de ontwikkelingen die Rotterdam in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, maken de stad nog aantrekkelijker. Het winkelgebied wordt ook steeds mooier. Je hebt er gewoon zulke fijne plekjes! En weet je, als je veel in de stad komt en een trouwe klant bent, dan is het net zo vertrouwd als in een dorp. Maar dan met veel meer allure en mogelijkheden. Het is altijd up to date, steeds nieuw en anders, zonder dat alles echt veranderd.”

Hebben jullie plannen om weer naar de stad te verhuizen?
“De wens is er zeker om weer terug de stad in te gaan. Niet halsoverkop hoor. Het bord staat nog niet in de tuin, zeg maar! Onze jongste zit hier nog op school en moet nog een paar jaar voordat hij naar het voortgezet onderwijs gaat. Het nieuwbouwproject De Maasbode houden we wel al vanaf het begin in de gaten. Dat is zo’n mooi project. Als je daar woont, dan heb je echt de ultieme gezinswoning, maar wel met de sexiness van de stad. Op een geweldige plek, middenin het centrum.”

Waar komen jullie tot rust in de stad?
(lachend) “In De Bijenkorf! Nee, nou ja eigenlijk wel. Want ‘tot rust komen’ is misschien niet de juiste woordkeuze voor ons. Wij krijgen juist energie van de stad! Alles mag en kan. Is het een beetje gek, dan kijkt niemand op of om. Iedereen wordt op zijn of haar manier gerespecteerd. Wat wij doen als we in de stad zijn, is juist energie vinden en krijgen. En daar dan weer mee verder kunnen. Dat omschrijft het beste waarom wij als gezin van Rotterdam zo blij worden. Om tot rust te komen hebben wij een vakantiehuisje in Rockanje, aan zee. Niet te ver weg van bruisende stadse leven, waar we wel lekker buiten kunnen zijn.”

Wat is jouw favoriete plek om een hapje te eten in de stad?
“Zonder kinderen, maar met vrienden gaan Xander en ik nog weleens naar Vandal. Dat zit onder Dudok. Heel leuk, hip en happening, met een bijzondere sfeer. Met de kinderen eten we graag bij 21 Pinchos, de tapas zijn daar echt top! Fijn op een vrijdagmiddag aan het einde van de werkweek als we wel een hapje willen eten, maar geen zin hebben om uren te tafelen. En bij Brasserie Pierre op de Pannekoekstraat komen we ook graag. ‘s Avonds, of om te lunchen op zaterdagmiddag.”

Heb je een praktische tip over het wonen en leven in de stad?
“Neem je kinderen mee de stad in. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Laat ze genieten van wat er gebeurt. Ga op een terras zitten, drink een koffietje op de Binnenweg, loop over de Heemraadsingel en meng je in de verschillende culturen. In Rotterdam loopt alles en iedereen door elkaar en proeven we van elkaars cultuur. Maak ze wereldwijs.”

Welke onontdekte plek ken je in de stad? (en wil je die met ons delen?)
“Dan moet je echt een keer naar Be so Different op de Pannenkoekstraat. Dat is een klein creatief boetiekje waar je nét even wat andere dingen kunt vinden. Voor als je iets bijzonders hebt of voor exclusieve accessoires. LOF Boutique in Kralingen is ook echt heel leuk, prachtige jurkjes hebben ze daar. En ook dát is wat Rotterdam zo mooi maakt; dat het ruimte biedt aan allerlei van dit soort ondernemingen. Je hoeft hier niet groot te zijn om succes te hebben.”

  Bekijk de makers van 'M
  Alle woningen van 'M