"Ja, we zijn echte stadsmensen, altijd geweest."

Ed (73) en Mia (70) komen oorspronkelijk uit Diemen. Ruim 14 jaar woonden zij in Rotterdam. Daarna maakten ze een uitstapje van drie jaar naar Den Haag, maar sinds kort wonen ze weer in hun geliefde stad Rotterdam.

Jullie zijn echte stadsmensen?
Ed vertelt: “Ja, we zijn echte stadsmensen, altijd geweest. We woonden eigenlijk heel fijn in Diemen toen we 20 jaar geleden een dagje kwamen winkelen in Rotterdam. De stad beviel ons meteen en toen we een flat in aanbouw zagen aan het water, was onze interesse gewekt. We hebben toen een flat in de Waterstadtoren gekocht. Daar hebben we 14 jaar met veel plezier en met prachtig uitzicht over de Maas gewoond.”

U heeft een uitstapje gemaakt naar Den Haag, maar Rotterdam bevalt beter?
“Nou, het zit zo: toen in de Wijnhaven een nieuwe flat werd gebouwd, hebben we daar een appartement gekocht. Maar dat was niet meteen klaar. We hebben er drie jaar op gewacht en in de tussentijd hebben we gehuurd in het centrum van Den Haag. Daar ben ik geboren”, sluit Ed af. Mia neemt het woord en legt uit: “Maar, Rotterdam bevalt ons beter dan Den Haag hoor. Het is een leuke, moderne en open stad. No nonsens en met hele leuke mensen.” Ed vult aan: “De mensen zijn hier rechttoe rechtaan. What you see is what you get. Geen Haagse kak, zeg maar. En het is ook anders dan Amsterdam. Dat is ook een heel gezellige stad met leuke mensen, maar daar is het echt heel erg druk tegenwoordig.”

De afgelopen jaren is er in Rotterdam veel veranderd. Wat zijn de beste veranderingen?
“De skyline is erg mooi, met al die nieuwe gebouwen. Het verandert steeds. Als je hier de haven binnenkomt met een cruiseschip (dat hebben we nu een aantal keer gedaan), dan is de stad indrukwekkend. Het is net Manhattan aan de Maas!”, schetst Ed enthousiast. “En je hebt hier veel leuke winkels, het water, prachtige gebouwen en de Erasmusbrug als icoon van de stad. De sfeer is grootstedelijk geworden in de afgelopen jaren.”

Waar komen jullie tot rust in de stad?
“Tot rust komen doe je niet in de stad.” vindt Mia. “Als we rust willen dan gaan we wel op ons eigen terras zitten. Het is juist heerlijk om een beetje rond te banjeren in de stad. Op een terrasje te zitten. We houden echt van het stadsleven. Als we op vakantie gaan dan gaan we ook naar steden. Naar Rome, Buenos Aires… Heerlijk juist die reuring!” “En de Meent hier is tegenwoordig kosmopolitisch hoor!” vult Ed aan. “Die doet niet onder voor pleinen in andere grote wereldsteden.”

Wat is jullie favoriete plek om een hapje te eten in de stad?
“Als we door de stad lopen en er is iets vrij op de Meent, dan gaan we er zitten. Daar zit je altijd goed! En een kop koffie drinken we graag beneden in de Bijenkorf. Aan de Wijnhaven, daar vind je ook hele mooie terrassen waar je heerlijk kunt zitten. O ja, en restaurant Amarone vinden we ook altijd leuk.”

Heeft u een praktische tip over het wonen en leven in de stad?
“Je hebt hier geweldige musea met wisselende tentoonstellingen. Museum Boijmans van Beuningen bijvoorbeeld.” vertelt Ed. “Ja, en een keertje lunchen met uitzicht over de Maas. Moet je ook een keer gedaan hebben. Bovenin de Euromast of bij Hotel New York bijvoorbeeld”, oppert Mia. “Klopt! En wat ook echt een goede tip is: Hoek van Holland is hier vlakbij. Met het openbaar vervoer is het strand binnen handbereik!” sluit Ed af.