"Ga als Rotterdammer op ontdekking in je eigen stad"

Reggea was drie jaar oud toen hij in Rotterdam kwam wonen. Deze vrolijke steward is opgegroeid in Noord en woont sinds vijf jaar samen met Ruben in de wijk Cool. Hij houdt van gras en van de stad en is niet van plan hier weg te gaan, tenzij hij ooit nog naar het buitenland verhuist. Reggea neemt ons mee langs zijn favoriete plekjes in Rotterdam en in zijn wijk Cool.

Hoe lang woon je al in Rotterdam?
“Ik woon in Rotterdam sinds mijn derde. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik in Noord gewoond, maar ik heb ook een paar jaar in Capelle aan den IJssel gewoond. Nu woon ik samen met Ruben in een zijstraat van de Witte de Withstraat. Op ons balkon hebben we de hele dag zon en we kijken letterlijk uit op de gezellige winkelstraat. Het is niet heel groot, maar we zitten hier veel met vrienden en dat is altijd gezellig. We wonen hier echt met heel veel plezier. Je stapt de deur uit en staat middenin het centrum, in de binnenstad waar het allemaal gebeurt. Wat wil je nog meer?

Wat is het dat Rotterdam anders maakt dan andere steden?
“De afgelopen jaren is hier veel veranderd. Er is veel hoogbouw bijgekomen, ik houd daarvan. Het maakt de stad volwassen, klaar voor de toekomst. Ik denk ook dat er nog veel meer gaat veranderen. Wat je ziet is dat ondernemers kansen zien. Overal openen nieuwe zaakjes en in Noord is het wat artistieker geworden. Het straatbeeld is daardoor heel divers. Rotterdam is multicultureel. Je ziet veel gemengde vriendengroepen, mensen met een andere achtergrond die samen plezier hebben. Die diversiteit, de verschillende culturen. Dat is onderdeel van het ‘zijn’ hier. De sfeer is open minded en de stad is kleurrijk. Dat geeft mij een groot gevoel van vrijheid.”

Wat is jouw favoriete plek in de wijk?
“Bij de Erasmusbrug kun je heel goed sporten of een lekkere wandeling maken. Dan loop je langs het water of je gaat in het gras zitten om te relaxen. Een beetje naar het water staren, kijken naar de mensen die aan je voorbijtrekken, naar de sportievelingen die zich uitsloven aan de pull-up bars. Naast de Markthal is ook een grasveld waar je op zomeravonden lekker kunt zitten, dat is ook een favoriet plekje.”

Waar kom jij tot rust in de stad?
“Park Schoonoord. Dat is een soort secret garden. Als je er naartoe gaat dan kom je aan door een lange straat met grote oude panden. Je komt dan bij een groot statig hek dat op gezette tijden open is. Achter dat hek vind je een stukje natuur waar je heel fijn kunt recreëren. Je kunt er wandelen, mediteren, er zijn bankjes waar je kunt zitten en gras om in te liggen. Heerlijk om daar rond te slenteren over de paadjes en een bezoekje te brengen aan de volière. Daar kom ik echt tot rust. Het is niet supergroot, maar je bent echt even naar buiten. Gewoon in de stad.”

Wat is jouw favoriete plek om een hapje te eten in de stad?
“Little V in het centrum bij de Grote Kerk, daar hebben ze echt heerlijk Vietnamees eten. En laatst hebben we gezeten bij Rozey aan de wijnhaven, dat is ook een leuk plekje. Mooi concept ook. Ze serveren daar alleen vegetarische- en vegan gerechten. In de zomer zit je daar heel leuk, aan het water bij de oude haven.”

Het je een praktische tip over het wonen en leven in de stad?
“Je moet echt een Rotterdampas nemen. Dan kun je gratis of met korting naar de film, de dierentuin en heel veel evenementen die in de stad georganiseerd worden. Maar je krijgt bijvoorbeeld ook korting op de watertaxi, dat is ook echt héél leuk om een keer te doen! Soms kun je een fiets huren met een gids erbij en zomers heb je gratis wandeltours. En je krijgt kortingen bij lokale ondernemers. Regelmatig ontvang je een update met nieuwe evenementen en tentoonstellingen in de stad. Mijn tip is echt: ga als Rotterdammer op ontdekking in je eigen stad. Er is hier zoveel te beleven.”

Welke onontdekte plek ken je in de stad? (en wil je die met ons delen?)
“Er is een heel klein bioscoopje op Blaak, het Cinerama Filmtheater heet het. Dat is een heel oud klein bioscoopje met kleine zalen. Daar is het alsof je in een woonkamer zit. Soms zit je met maar tien mensen in de zaal. Ze draaien er filmhuisfilms en het is echt heel knus. Moet je een keer geweest zijn.”

  Alle woningen van 'M
  Bekijk de Makers van de Bode