Raymond Kelfkens - Van Wijnen

Raymond Kelfkens is adjunct-directeur van bouwbedrijf Van Wijnen Stolwijk. Een kleine twee jaar geleden hoorde hij voor het eerst over de plannen voor De Maasbode en was direct enthousiast. “Ik wist meteen dat dit een ambitieus traject zou worden.”

image alt

Het concept is uniek en het is niet alledaags om drielaagse woningen in een toren te bouwen.” De manier waarop de plannen voor de bouw van De Maasbode tot stand zijn gekomen, is (net als het gebouw) vernieuwend. Want hoe zorg je ervoor dat constructieve uitdagingen, wensen van de architect en de uitvoerbaarheid van zo’n complex plan op deze locatie in de praktijk op de juiste manier samenkomen?

Stap voor stap

Vijf weken voor de bouwvak kreeg Kelfkens de vraag om mee te kijken met een project in hartje Rotterdam. “We werken al jaren met BPD en krijgen vaker de vraag om met hen mee te denken. Alle stukken werden toegestuurd met de vraag, ‘Maak een presentatie, ontwikkel jullie visie, de klantreis en een plan van aanpak voor de systematiek en beheersing van dit project. Graag voor de bouwvak, want de selectietijd is beperkt’.” Lachend vertelt Kelfkens, “Toen we de stukken kregen, hebben we ons toch wel even achter onze oren gekrabd! De Maasbode is in alle opzichten een unieke uitdaging, met name bouwtechnisch. Een spannende uitdaging die we zijn aangegaan.” Door intern de juiste mensen te betrekken, lag er binnen vijf weken een gebonden boekwerk waarin de integrale aanpak van Van Wijnen Stolwijk werd omschreven. Die werd gewaardeerd door de opdrachtgever met als resultaat de opdracht voor de bouw van De Maasbode. “Onze filosofie voor dit project was: dit gaan we niet traditioneel aanpakken. Niet gefaseerd, maar integraal. En toen begon het avontuur! Vanaf het voorlopig ontwerp zijn we ingestapt. Eerst hebben we energie gestopt in de mensen die dit met elkaar mogen realiseren. Een projectteam gevormd waarmee we tweewekelijks samenkomen. Dat bestaat uit zowel mensen van ons als externen. Daarna hebben we samen, met steeds onze visie en de systematiek (modulair bouwen) in het achterhoofd, het ontwerp verder uitgewerkt.”

Digitaal en modulair bouwen

Dat iedereen die op enige wijze betrokken is bij de ontwikkeling en de bouw van deze unieke woontoren, aan tafel heeft gezeten, heeft veel opgeleverd volgens Kelfkens. “We hebben bij de start iedereen, alle betrokken partijen, bij elkaar geveegd en zijn de voorbereidingen samen gaan doen. Dat was eerst natuurlijk even zoeken, maar uiteindelijk zie je dat het voor iedereen voordeel heeft. Doordat je met alle kennis en kunde aan tafel zit, wordt veel beter duidelijk wat belangrijk is. Niet alleen esthetisch, maar ook technisch, in regelgeving en in de uitvoering. Want als alle uitgangspunten duidelijk zijn, dan zie je kansen ontstaan om dingen nog mooier en beter te maken.” Om de uitdagingen en mogelijkheden voor deze bouw in kaart te brengen, is met behulp van BIM en 4D een visualisatie van het gebouw gemaakt. BIM staat voor ‘Building Information Model’, een digitaal model dat alle informatie bevat die nodig is tijdens de realisatie. Het houdt dus eigenlijk in dat De Maasbode digitaal al gebouwd is. Het hele projectteam heeft zelfs virtueel al door het gebouw gelopen met behulp van VR-brillen. De locatie waar de woontoren komt te staan, brengt ook uitdagingen met zich mee. Middenin de stad waar de logistieke beweging enorm is. “Onze voorbereiding is ook hierin heel erg goed. Normaal gaan we rennen, schieten we in de actie en zien we dat problemen tijdens de bouw ontstaan. Doordat we het gebouw digitaal al een keer hebben gebouwd, weten we wat ons te wachten staat.” De Maasbode wordt modulair gebouwd. Dat houdt in dat niet alleen op de locatie wordt gewerkt, maar ook buiten de stad. Daar worden voorbereidingen getroffen en daarna worden onderdelen naar de bouwplaats gebracht. Ter illustratie licht Kelfkens toe: “Zo maken we bijvoorbeeld geen gebruik van traditionele gevels, maar van gevels die al helemaal kant en klaar met stenen, kozijnen en glas erin op locatie aankomen. Die standaardisatie hebben we aangebracht zodat we het hele proces (en daarmee ook zaken als logistiek) beheersbaar kunnen houden. Zonder af te doen aan keuzevrijheid en architectuur.”

Klant centraal stellen

De kernvraag ‘Hoe houden we gezinnen in de stad?’ heeft het unieke ontwerp voor De Maasbode opgeleverd. Een woontoren met eengezinswoningen van drie lagen in gezellige straten. Op een geweldige locatie in het hartje van de stad. Met alles wat je maar kunt wensen als je wilt wonen in Rotterdam. “Die klantvraag is een belangrijke pijler binnen dit project: Wat zijn de wensen en hoe kunnen we daaraan tegemoetkomen? En dan heb ik het niet alleen over de wensen van onze opdrachtgever, maar juist over de wensen van de mensen die hier komen wonen.”, verduidelijkt Kelfkens. Door de klantvraag in het oog te houden, is er heel veel aandacht besteed aan hoe de huizen er ook achter de voordeur uit komen te zien. Met behulp van een binnenhuisarchitect zijn verschillende invullingen voor de woningen gemaakt. Kopers kunnen daar een keuze uit maken. “Hoe mooi is het dat we straks niet alleen de woningen opleveren, maar een woning afleveren die gewoon echt helemaal af is? Daarmee houden we ook meer grip op het bouwproces en op de belasting voor de omgeving.”

  Bekijk de woningen van 'M
  Leest het gehele magazine van 'M